Molt bona nit a tothom, benvinguts a Jazz Club de Nit programa de ràdio aquí a Ràdio Ràdio Sant Vicenç 90.2  amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el nostre programa avui i cada setmana que el fem. O sigui que “Un petó Cifu”. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa, i com sempre amb les novetats dels nostres músics i editorials.

Un programa on el Jazz i les músiques afins són les protagonistes, així doncs el Blues i derivats. Tot i això, dir-vos que de tant en tant farem programes de Jazz-Rock, amb l’editorial Moonjune Records i programes de Lliure Improvisació gràcies a l’editorial Discordian Records tot això fet amb l’ànim d’informar-vos de les diverses mogudes musicals que hi ha per aquests mons.

Aquest és un programa amb una relativa llarga història de només 8 anys i amb 290 programes a l’esquena que darrerament havia durat dues hores. Enguany canviarem el format reduint-lo a una hora i per tant aquelles llargues explicacions i biografies passaran a la història i les podreu cercar als enllaços que us posaré al blog del programa, que per si no ho sabíeu és: jazzclubdenit.blogspot.com.es. Com que aquest és el primer programa del nou format així us ho explico, en el ben entès que ens els propers ja no farà falta fer-ho.

Comencem dons avui un programa que li dedicarem a una de les discogràfiques de casa nostra i estem parlant de Temps Record. D’aquesta editorial podrem escoltar avui un parell de treballs encabits en el món del Jazz i el Blues.

Abans però dir vos què si entreu al web de Temps Record: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

El primer treball que us proposo escoltar és el de l’amic i gran pianista Marc Ferrer anomenat


ANOTHER WAY
Marc Ferrer, Pep Rius, Olivier Rocque

Editat per Temps Record
Enregistrat i mesclat per Sergi Felipe el 10 i 11 de març de 2017 a l’Estudi Underpool.
Producció i arranjaments de Marc Ferrer, Pep Rius, Olivier Rocque.

Marc Ferrer, piano
Pep Rius, contrabaix
Olivier Rocque, bateria.

Aquest és un disc amb 12 temes dels quals 9 estan composats pels membres del trio. És bàsicament un treball personal on la creació hi és predominant alhora que les magnífiques interpretacions dels tres músics, tots tres reconeguts en el món del Jazz i R&B. Marc Ferrer forma part de projectes com The Big Jamboree, i tots els relacionats amb el Big Dani Pérez i Agustí Burriel alhora que el seu projecte a trio. D’ell ja li vam posar el seu primer disc 3 Coffees presentat al Jamboree on hi vam assistir, i això va passar ara fa alguns mesos. Per si voleu saber-ne més us poso l’enllaç i que és marcferrer.cat.

Comencem escoltant el seu projecte què és una altra manera d’acostar-se al Jazz, un altre camí diu ell com a títol de projecte, partint de les essències més profundes del Blues, i així és com comencem el programa, amb un magnífic blues compost a dues mans amb el Pep Rius i el líder anomenat..

3.- Red Number’s Blues      (M. F. & P. R.)           4m41s

Doncs ja vegeu de quina manera hem començat, dolçament al menys en els inicis tot i haver evolucionat, en el pont cap uns camins inesperats però preciosos, és el blues dels números vermells amb alguns canvis harmònics, en el pont on Pep Rius desenvolupa un curtet i magnífic solo. Marc però,està present tota l’estona amb la seva particular i nítida pulsió farcida de swing. Tot i haver començat amb aquest magnífic blues, en aquest disc hi ha un altre blues, aquest però inconstitucional, i no perquè ho diguin a Madrid, no, perquè el Marc l’ha anomenat així “Sweet Unconstitutional”. També ret homenatge a més a més a alguns temes que han estat cabdals també en el món del pop com és el “The House of Rising Sun” i per la gent de Molins els hi haurà de recordar als Dracs i al Jordi el seu cantant que la cantava en català. I un record pel Miquel que ara fa un any que ens va deixar. Ves per on, quan ell tenia novia a Sant Vicenç i tocava amb els Dracs, jo cantava amb els Indómitos de Sant Feliu.

Seguim ara amb una mica més de ritme, així poc a poc com acostumem a fer en aquest programa,i ho farem amb el tema del líder que intitula aquest treball..

1.- Another Way        (M. Ferrer)                 4m30s

Ves per on que quasi ens hauríem posat a ballar un rock amb una mica més de trempera. Un tema, l’estructura del qual és la d’un blues, però ves que va aparèixer Chuck Berry i va canviar tot, també amb el Rei Presley. En aquest disc hi ha també el tema “Estratagemma” amb dues emes del Pep és també una delicada cançó on ell mateix fa un magnífic solo al contrabaix. També en la mateixa línia podrem escoltar, si l’adquiriu entrant al web de Temps Record, el tema del líder en record al pare i al fill, “Father and Son”, una altra preciosa i delicada melodia. Hi ha també una referència als ritmes més càlids provinents de Cuba sense oblidar la proximitat amb New Orleans lloc on es va cuinar tot i aquest és el tema compost a dues mans del Marc i Pep anomenat...


8.- Cuban Affraid      (M. F. & P.R.)            4m30s

Doncs com a mixture de races, de cultures, de ritmes, Cuba va ser cabdal també en el món del Jazz, car d’allà van sortir cap els EEUU els ritmes caribenys barrejats amb el Jazz de la mà de Mario Bauzá, Ernesto Tito Puentes i allà van trobar a Dizzy Gillespie entre d’altres que ho van conjuminar i va sorgir el que després s’anomenaria Latin Jazz. Aquest tema és una barreja també on el concepte Latin hi és però d’una determinada manera i sí més evident potser a mida que va avançant. El solo del Pep dóna pas a aquest canvi més latin, fins i tot salsero, on la percussió i solo del baterista Rocque ens tornen a situar en la melodia, molt ben trobada per cert d’aquest “Temor Cubà”.

Acabarem aquest projecte amb un tema vital de Duke Ellington, Don George i Johnny Hodges el conegut...

2.- I’m Beginning to See the Light  (E. & G. & H.)            3m36s

Un tema compost el 1944 que ben aviat ja agafar l’embranzida adequada donada la popularitat que va adquirir, tema cantat per quasi tothom entre ells, elles, la gran Ella Fitzgerald de la qual enguany fa 100 anys del seu naixement. Els nostres herois ens en fan una magnífica interpretació, i el picar de mans ja ens indica el què hem de fer, aixecar-nos i bellugar-nos. Interessant la manera com l’han concebut iniciant-se quelcom de diferent en començar Marc a fer el seu solo, magnífic per cert i en l’estil més buesy. Pep amb el seu solo ens diu, eps companys que aquí estic jo, contrabaixista i guitarrista per si no ho sabíeu i compositor. Pep Rius músic i artista gràfic.

Doncs deixem el treball d’aquests tres músics i seguirem amb el següent treball i darrer del programa. Eps però no us espanteu que anem més o menys per la meitat, o sigui que encara tenim una bona estona de música.

Abans però deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada.

El projecte que us presento ara el lidera una gran cantant més de Blues que de Jazz, acompanyada d’un pianista més de Blues que de Jazz però amb una secció rítmica, contrabaix i bateria més de Jazz que de Blues. El resultat de tot això es diu


JAZZ NATURE
Txell Sust & August Tharrats Trio

Editat per Temps Record
Enregistrat per Didier Richard als Vertigo Studios de Llinars del Vallès
Producció de Castell Sant Antoni i Temps Record

Txell Sust, veu
August Tharrats, piano
Nono Fernández, contrabaix
Xavi Hinojosa, bateria

Aquest és un disc de 10 temes amb composicions pròpies de Txell i August amb arranjaments de Nono i Xavi, en una barreja perfecte de Blues i Jazz. I com que sembla haver estat produït també pels caves Castell Sant Antoni què millor que anomenar-lo Jazz Nature. De fet, els de la família Canals, propietaris d’aquestes caves, fan referència als criteris d’autenticitat, harmonia i qualitat de la marca per a sponsoritzar aquesta banda i projecte, car la seva música segueix aquests criteris perfectament, sorgint doncs una magnífica experiència: es recomana escoltar amb bona companyia i unes copes del nostre gran cava.

Comencem doncs amb una preciosa balada anomenada..

4.- Good Luck           (T. S. & A. Th.)          5m32s

Bon tema per anar-nos situant en el context musical d’aquesta formació. Bona veu i entonació d’aquesta cantant que recentment va acompanyar a la Big Band del Maresme dirigida pel pianista Gerard Nieto. August ens ha fet un magnífic solo, ell sobrevolant el swing tan ben marcat pel Nono i Xavi. El Blues és lo seu. Un pianista que no oblida les estructures jazzístiques i així és que sap estar-s’hi, amb elles. Amb el Nono han fet uns quarts compartint solo i després Txell ens ha situat de nou en el tema, tema potent per començar.

No oblidem però que Txell està en això de la música des de fa alguns anys, essent una reconeguda cantant i havent enregistrat el seu primer disc amb l’August Tharrats Blues Trio, el “Blue Time”, el 1995. Ha enregistrat spots publicitaris per a diverses marques. Amb La Vella Dixieland va enregistrar “Hot Time” el 1999. També Sust havia acompanyat a l’Alejandro Sanz a les seves gires on feia de “corista”, una corista de luxe, i el 2001 s’incorpora a la gira d’aquest músic anomenada “El alma al aire”. El 2002 enregistra el seu primer disc en solitari amb el guitarrista Jean Paul Dupeyron. El 2004 torna amb l’Alejandro a la gira “No es lo mismo”. Amb Armand Sabal-Lecco, a finals del 2006, versionen i graven 4 videoclips de quatre cançons de Llach i Bonet per al programa de poesia Tons del Canal 33. El 2007 torna amb Sanz per fer la gira “El tren de los momentos”, i hi tornarà el 2009 amb el “Looking for Paradise”. El 2010 edita el seu segon disc “Ciutadana Universal” produït per l’Armand Sabal-Lecco. Ha fet actuacions en petit format, amb projectes diversos i ha actuat a la Nova Jazz Cava de Terrassa amb aquest projecte que estem escoltant diverses vegades des de llavors fins ara.

Escoltem un altre tema d’aquesta magnífica parella...

5.- No Durty Came               (T. S. & A. Th.)          3m50s

Un tema que ens recorda la melodia d’un altre, però lleugerament, i ben clares són les diferències en el pont. Sust el canta així com una mica darrera del temps accentuant el swing. August desenvolupa el seu solo tot i situant-nos en el Blues però amb frases ben Jazzístiques, no endebades ell ha “begut” de totes les fonts, havent escoltat a Fats Waller, Art Tatum per només dir-vos-en un parell dels de Jazz. Txell hi torna amb la melodia, com sempre fan, ja ho sabeu, i així acaben aquest tema.


L’August és, sens dubte, el pioner del Blues i Boogie Woogie piano a Catalunya. Nascut a Barcelona l’any 1956, als 4 anys descobreix el Blues escoltant els discos de Ray Charles, Louis Armstrong, Lionel Hampton... és autodidacta, això ha fet que s’apropi a aquesta música amb humilitat, creant un llenguatge personal. Potser per això músics de la talla de Teddy Edwards, Gene 'Mighty Flea' Connors o B.B.King, l’han felicitat per la seva manera de tocar Blues. Admirador dels pianistes de l’escola de Kansas City com Jay McShann, destaca la seva qualitat interpretativa i honestedat sobre l'escenari. Músic amb gran capacitat de comunicació, capaç de captivar els espectadors amb un estil personal, replet de Blues, Swing i Boogie Woogie.

Escoltem un altre tema d’aquesta magnífica formació, anomenat....

3.- Inhale Exhale       (T.S. & A. Th.)           3m52s

Amb els inicis de piano i escombretes Txell Sust ha començat aquest tema anomenat inhala exhala, una melodia curta però molt ben trenada i interpretada i més al final del tema a ple pulmó, moment en el qual l’August desenvolupa el seu solo ben recolzat pel walking del contrabaixista Nono Fernández, el qual realitzarà el seu farcit de llenguatge jazzístic, magnífic solo, tornant amb el pianista a preparar el camí per tornar-nos a trobar amb la melodia inicial amb Sust a tot pit.

L’August  va ser el pianista del grup Big Mama - The Blues Messengers fins el setembre de 1992, formació amb la que es va donar a conèixer dins el panorama nacional. Aquell mateix any crea el seu propi trio, un any després inicia la seva col.laboració amb la cantant Txell Sust amb qui ha gravat 3 CD’s (Blue Time, Gran Hotel Havana, Non Stop). Tharrats és membre de la formació Tandoori Lenoir, amb la que enregistra un Cd homònim amb els temes més reconeguts d’aquesta banda d’All Stars. En el terreny internacional, Tharrats ha acompanyat a importants 'bluesmen' com Louisiana Red o Johnny Mars, el trombonista Gene Conners, Sherley Johnson o el guitarrista Guitar Crusher. Alhora ha participat en diversos Festivals Internacionals de Blues i Jazz a Suïssa, França, León, Saragossa o Terrassa, entre d’altres, a més de produccions especials com per exemple en formació de duet amb Amadeu Casas.


Seguim ara amb l’únic tema instrumental del disc, tema de l’August a tot swing l’anomenat...

7.- Thrio                     (A. Tharrats)              5m27s

Un Blues ben senzill de melodia, com solen ser-ne molts, i amb les bases suficients per a fer-ne un bon desenvolupament en els solos, que és on es veu la creativitat dels músics. Aquí l’August ens mostra el seu gust jazzístic a la vegada com juga amb igual facilitat amb el Blues. Nono Fernández ens torna a situar en el context harmònic i de quina manera ho fa, és clar que amb el suport rítmic de l’amic Xavi Hinojosa el qual està soberg en tot el projecte fent la “feina” encomanada, que la màquina rutlli a tot swing i ves si ho aconsegueix. En aquest tema també ens mostra el domini de les escombretes, precises i amb un swing brutal, moments després tornen a buscar la senzilla melodia per així acabar el tema. Un tros de tema instrumental.

Recordeu que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.

I acabarem projecte i programa amb el primer tall del disc, l’anomenat...

1.- Better with you                (T. S. & A. Th.)          2m50s

Amb aquest tema més viu acabem el programa d’avui, el primer d’aquesta temporada, ideal el tempo per anar-nos-en a dormir amb un bon swing i segur tot i recordant les bones músiques que avui heu escoltat aquí a Jazz Club de Nit. Si fem una mica de memòria recordareu que el primer treball que hem escoltat ha estat el de Marc Ferrer Trio, amb Pep Rius i Olvier Jacque un treballa anomenat “Another Way”, editat com el de Txell Sust & August Tharrats Trio per Temps Record. Una editorial de casa nostra, de Terrassa concretament que té un magnífic i divers catàleg podent-lo investigar entrant al seu web tempsrecord.cat i així podreu adquirir els discos que heu escoltat avui i els que veieu que us interessin.


Doncs res més, gràcies per ser-hi, ja sabeu que podeu entrar al blog del programa jazzclubdenit.blogspot.com.es on podreu tornar-lo a escoltar, descarregar-lo i escoltar-ne els de les anteriors temporades. Espero que us hagi agradat la proposta musical en el ben entès que cada setmana serà diferent, així doncs, Miquel Tuset i Mallol jo mateix, qui ha realitzat el programa, us agreixo la vostra presència a l’altre costat i us espero la setmana vinent aquí mateix. Bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |